Маслото от орех и всичко, което трябва да знаете за него

Ореховото масло се извлича чрез студено пресоване на цели орехи. Той има деликатен вкус и съдържа някои от полезните хранителни вещества и съединения, като ненаситени мастни киселини и растителни съединения, наречени полифеноли. Консумацията на орехово масло има редица полезни свойства, като може да подобри здравето на сърцето, да понижи кръвната захар и да има противоракови ефекти. To е добър източник на селен, магнезий, фосфор, цинк, витамин Е, ниацин и витамини В1, В2 и В3. Освен това е много богато на антиоксиданти – особено елагична киселина, която противодейства на клетъчните ефекти от увреждането на свободните радикали, които ускоряват стареенето и допринасят за рак и други заболявания. Представяме Ви най-важните и полезни свойства на маслото от орех

1. засилва здравето на кожата

Една супена лъжица орехово масло съдържа над 5 пъти повече от диетичния референтен прием на омега-3 мастна киселина, наречена алфа-линоленова киселина. В тялото ви тя се превръща в по-дългите форми на омега-3 мастни киселини, наречени ейкозапентаенова киселина и докозахексаенова киселина, които помагат за изграждането на кожата. Ето защо омега-3 кесилините, включително тези в ореховото масло се борят с възпалителните кожни нарушения и насърчат зарастването на рани. Нещо повече, ореховото масло съдържа големи количества от най-преобладаващата мастна киселина в най-външния слой на кожата. Накратко, консумацията на орехово масло увеличава приема на есенциални мастни киселини, които са жизненоважни за здравето.

2. намаля възпаленията

Добавянето на орехово масло към вашата диета успешно преборва хроничното възпаление, което е свързано със сърдечните заболявания, някои видове рак и други здравословни проблеми. При проучване на 23 възрастни хора с висок холестерол показва, че диета с високо съдържание на алфа-линолена киселина, намалява производството на възпалителни протеини в организма. Тези съединения могат да имат противовъзпалителни свойства и да действат като антиоксиданти, които се борят с увреждането на клетките, причинени от  свободните радикали. Маслото повишава антиоксидантната активност на клетките. Не е ясно до каква степен полезните съединения в орехите се запазват при преработката на орехово масло, но при студено пресоване 99% от качествата му биват съхранявани. 

3. Бори се с гъбичните инфекции

Маслото от орех може да се използва за лечение на гъбични инфекции като кандида и сърбеж. Студено пресованото орехово масло може да се прилага върху засегнатата област или да се смесва с други противогъбични елементи като чесън. Инфекциите също могат да бъдат лекувани чрез добавяне на няколко капки масло от чаено дърво към орехово масло. Противогъбичните свойства на ядката помагат и в борбата срещу акнето.

4. Няма само хранителна употреба

Можете да го използвате като маска за подхранване на косата. Също така можете да го включите като съставка в маска за лице, защото има силни противостареещи свойства. За жалост в страната ни е слабо разпространено и слабо търсено. Има малък брой дистрибутори, които предлагат масло от ядка на орех и други масла на дъбова преса.  Да вземем пример маслото Gourmoli, което:

  • намалява холестерола, предотвратява образуването на атеросклеротични плаки по стените на кръвоносните съдове
  • помага при лечението на хипертония
  • насърчава разграждането на мазнините
  • намалява кръвната захар
  • подобрява състоянието на кожата и косата
  • има антиоксидантен ефект, повишава имунитета
  • насърчава регенерацията на клетките
  • нормализира храносмилането
  • подкрепя мозъчната функция, насърчава интелектуалното развитие, повишава концентрацията и подобрява паметта
  • има противовъзпалителен ефект

Вече знаете за множеството полезни ползи от използването на такъв тип масло, което е прекрасна алтернатива на останалите продукти от този тип, масово предлагани на пазара. Експлотацията му може да е с прясно изпечен хляб и сирене или:За дресинг на салата и готвене,За козметични процедури директно върху кожат,За овкусяване на тестени изделия, риба и месо

За овкусяване на тестени изделия, риба и месо
За козметични процедури директно върху кожата
За дресинг на салата и готвене